lørdag den 2. januar 2010

Revideret 2b-indlæg

Som med alt andet er der både fordele og ulemper ved de trykte bøger, nogle af disse fordele og ulemper er listet nedenfor.

Først nogle fordele ved bøger
1. Den flotte "indpakning". For mange bogelskere som mig selv er det en stor del af charmen specielt ved ældre bøger at der er et fint og patineret omslag til vores bøger. En stor del af det at være ejer til mange bøger er det at kunne se på de fine læderindbundne bogrygge med den fine gamle guldskrift. at have en serie med samme udseende til at fylde det meste af en enkelt hylde eller endda en hel reol, bare tanken er ved at gøre mig blød i knæene.

2. Det at man kan se at bogen bliver patineret alt efter hvor meget den bliver læst (måske også hvor højt den er elsket?). lige så vel som man kan se på ens favorit tøj når det er ved at være godt slidt at det er noget man elsker og bruger meget, ligeledes ses det på de bøger man elsker og bruger meget. Der er børnebøgerne der har farvelægninger fra de børn der har fået læst historierne højt gennem tiderne, eller opslagsværkerne der er gået fra hinanden så det meste ligger løst i omslaget, yndlings roman med adskillige æselører ved de bedste steder i historierne eller tegneserien hvor de sidste sider mangler fordi man ikke kunne lide slutningen på historien. Alt dette gør man tit ikke behøver andet end at røre omslaget på ens bøger så ved man hvilken det er man står med og tit kan man huske hvor man læste den sidste gang, eller den første gang man stiftede bekendtskab med den. Eventuelt kan det være den bog man læste da ens første kæreste kom hen til en inden man kendte hinanden, eller den bog man havde med på hospitalet da ens første barn blev født, eller da ens bedstemor blev indlagt.

3. En bog kan som regel godt tåle at blive tabt (måske lige medmindre det er ned i toilettet eller andre våde og beskidte steder.) i modsætning til det meste elektronik tager bøger ikke skade af at blive tabt, det er kun hvis de lander i noget der ikke er så godt for papiret for eksempel i en sø, de fleste bøger kan sagtens tørres men siderne vil stadig bære præg af turen ved at være bølgede og sikkert misfarvede, men i de fleste tilfælde vil de stadig kunne læses. Den eneste ting der ikke er så godt for bøger er ild, men det er også de færreste ting der kan klare den slags udfordringer.

Nogle ulemper ved bøger

1. Når man først har mistet eller ødelagt en af sine bøger så må man ud og købe et nyt eksemplar. Hvis man er meget glad for en speciel bog man måske har arvet efter ens oldefar og som nu desværre er ved at falde fra hinanden kan man vælge at gå til en af de bogbindere der udfører reparationer af gamle bøger.

2. Bøger nedbryder sig selv med tiden. På grund af syren i papiret og limen der holder siderne sammen som blev brugt fra midten af 1800-tallet og frem til 1990’erne er der stor chance for disse ikke vil holde så længe som bøger før denne tid da de ikke indeholdt så meget syre. Fra starten af 1990’erne er man begyndt at lave såkaldte træfri bøger der har en pH-værdi over 7,0[1] og som derfor ikke burde opløse sig selv, men det er svært at være sikker på før om mange år, når man kan få et håndfast bevis for de stadig er til.
[1] DenStoreDanske.dk

3. Bøger vejer! De fleste kender det med at have så mange skolebøger i tasken så man næsten ikke kan bevæge sig, eller det med at have det halve af kufferten fyldt med bøger inden rejsen til tropeøen, man skal jo være sikker på man har nok med at læse og at det man har med er noget af det man også har lyst til at læse de næste 14 dage. Derudover er der det med nogen hylder der har et max antal kg. de vil bære uden de flækker eller falder ned. Dertil er det er døden at flytte med en masse bøger, det kræver en frygtelig masse små kasser hvis ikke man vil forslæbe sig eller ikke har nok små lette ting til at fylde den øverste halvdel af den store flyttekasse.

4. Bøger fylder meget. Jeg har personligt en del gange måtte kassere bøger fordi jeg ikke havde plads til flere i min reol. Jeg kender ligeledes flere der har utallige kasser fyldt med bøger i kælderen/hos forældrene/naboen/ekskæresten/veninden/bedstefaderen. Jeg har valgt ikke at komme bøger i kasser men vælge hvilke jeg har plads til og hvilke jeg må skille mig af med da jeg ikke kan se fordelen ved at have en masse ting man alligevel ikke kan se eller røre ved til daglig. 823 ord.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar